Allergenenwetgeving sinds 2014

Steeds meer mensen ontwikkelen een intolerantie of allergie voor één of meerdere allergenen. Om die reden is het, zoals je wellicht weet, vanaf 13 december 2014 verplicht om informatie over de 14 wettelijke allergenen in gerechten te kunnen verstrekken aan gasten. De eisen zijn:

  • Deze 14 allergenen moeten op het etiket van een product worden vermeld wanneer één of meer van deze stoffen gebruikt zijn. Bij losse toonbank verkopen is de verkoper verplicht om de aanwezige allergenen te kunnen benoemen.
  • Deze 14 allergenen moeten vermeld worden wanneer ze gebruikt zijn bij de bereiding van voedingsmiddelen. Dit ongeacht in welke vorm.
  • De stoffen moeten met duidelijke verwijzing naar de naam van het ingrediënt op het etiket worden vermeld. Dus ‘Melk’ wanneer weipoeder is gebruikt. Dat is niet nodig als de naam van het product duidelijk naar de stof verwijst, zoals een pak gepasteuriseerde melk.

Lijst van allergenen

  1. Granen die gluten bevatten en producten op basis van granen die gluten kunnen bevatten.
  2. Schaaldieren en producten op basis van schaaldieren;
  3. Eieren en producten op basis van eieren;
  4. Vis en producten op basis van vis;
  5. Aardnoten en producten op basis van aardnoten (pinda’s);
  6. Soja en producten op basis van soja;
  7. Melk en producten op basis van melk (met inbegrip van lactose);
  8. Schaalvruchten en afgeleide producten (noten);
  9. Selderij en producten op basis van selderij;
  10. Mosterd en producten op basis van mosterd;
  11. Sesamzaad en producten op basis van sesamzaad;
  12. Sulfiet in concentraties van ten minste 10 mg/kg of 10 mg/l (zwaveldioxide en sulfiet);
  13. Lupine en producten op basis van lupine;
  14. Weekdieren en producten op basis van weekdieren.

Deze veertien stoffen zijn gekozen, omdat een groot aantal mensen hier overgevoelig voor blijkt te zijn of omdat ze bij sommige mensen bij inneming zeer ernstige tot levensbedreigende gevolgen voor de gezondheid kunnen hebben.

Voor alle andere, dan de 14 genoemde allergenen, is geen internationale consensus. Hiervoor blijven mensen met een voedselallergie aangewezen op de informatie die via de afdelingen Consumentenservice van fabrikanten worden verstrekt en op de informatie die via LEDA databank wordt verstrekt.

Pure
Met de Pure producten van Verstegen bieden we niet alleen een lekker product, maar ook nog eens een middel om makkelijk met de nieuwe allergenenwetgeving om te gaan. Je hoeft er namelijk niet meer op te letten.

PSINFOOD
Alle voedingswaarden en etiketgegevens van de Verstegen producten zijn te verkrijgen via PSinfood. Uiteraard kun je de gegevens ook via onze website of onze klantenservice verkrijgen.

Vragen? Neem eenvoudig contact op.

Contact